Túrázás – sport, ahol észre sem veszed, hogy fogynak a kalóriák

túrázás

Egy-egy túrázás alkalmával akár az egész napos kalóriabeviteledet csökkentheted, miközben egy igazán jó kikapcsolódáson veszel részt.

A túrázás hatása

A túrázás hatása persze sok mindentől függ, elsősorban attól, hogy milyen helyszínt választasz úti célnak. Az a terep, amely tele van emelkedővel, az nyilván sokkal több kalóriát fog elvenni. A túrázás hatása függ, hogy milyen időben tartják a túrát. A nyári időszakban, amikor az ember egyébként álló helyzetben is megizzad, szintén több energiát igényel. Ugyanígy a sáros, csúszós, esős idő utáni terepek is, ahol nehéz az előrehaladás.

A túrázás csapatban a legjobb

A legtöbb túrázó csapatban indul neki az útnak, amely nagyban megkönnyíti az edzést.  Beszélgettek, miközben csodáljátok a természet szépségeit. Sokszor annyira bele lehet veszni a táj lenyűgöző látványába, hogy az ember észre sem veszi, hogy milyen kemény szakaszon megy keresztül.

Sokat számít a sorrend. Mit gondolsz ugyanabban a tempóban haladva előre, ugyanolyan testalkatú, erejű emberek közül melyik fog leginkább elfáradni? A vezető! Ennek oka, hogy az elől haladó embernek meg kell terveznie minden egyes lépését, míg a mögötte haladók mind-mind csak másolnak. Ezek tudatalatti agyi tevékenységek és nem is gondolnánk, hogy mekkora mértékben befolyásolják az állóképességünket. Érdemes tehát valahol középen tartani a csapattal a tempót.

túrázás

Az élményt egyébként a szerelmeddel is megoszthatod, hiszen a szép helyeken történő séta, a kilátók látogatása mindenképpen romantikus perceket ígér.

Túrázás megfelelő öltözékkel

Túrázásra mindig rétegesen öltözködj, hiszen könnyen meg lehet fázni egy-egy emelkedő leküzdése utáni néhány perces pihenésnél, ha közben nem vagy rendesen felöltözve.

Ezen felül olyan cipőben vágj neki az útnak, aminek vastag talpa van, zárt és extra kényelmes. A nyitott cipőkbe könnyedén befolyik a víz, amely igen kellemetlen tud lenni a túrázás során. Az egyszerű tornacipő a legrosszabb választás, nagyon gyorsan feltörik benne a lábad. Egy túrázás közepén feltört láb bizony tönkreteheti a túra hátralevő részének minden pillanatát.

Hanyagold a titokzokni használatát, amely könnyen lecsúszhat. Zavaró lehet, ha időről-időre azért kell félreállnod, mert „már megint eltűnt a zokni a cipőben”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*